• Šarkaniáda v ŠKD

          • K jesennému obdobiu už tradične patrí púšťanie šarkanov. V školskom klube sme na to nezabudli ani tento rok. Atmosféru spríjemnilo krásne jesenné počasie a priaznivý vietor. Nad našimi hlavami sa vznášali šarkany rôznych farieb a veľkostí.

          • Hovorme o jedle

          • V týždni od 11. – 15.10. 2021 sa naša škola zapojila do projektu Hovorme o jedle pod
            záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Ministerstva školstva, vedy
            a výskumu. Aktivity, ktoré na škole prebehli boli venované problematike potravín a výživy.

            Prvý deň

            Vyhlásená denná téma: Príliš dobré na vyhodenie – stop plytvaniu potravinami
            Žiaci navštívili miestne družstvo, aby videli, odkiaľ pochádza obilie na chutný chlieb, vyskúšali si
            recept na chutné pečivo na ktorom si aj pochutili a naučili sa, že potraviny sú vzácne, je za ich výrobou veľa ľudskej práce a preto ich nesmieme vyhadzovať.

            Druhý deň

            Vyhlásená denná téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov

            Druhý deň žiaci navštívili miestny sad, aby sa dozvedeli ako sa treba starať o stromy, aby dávali dobrú úrodu. Zistili, že ovocie z našich sadov a zelenina z našich záhrad chutí najlepšie, má najviac vitamínov a chráni nás pred chorobami. Výstava zeleniny a ovocia ukázala rôznorodosť plodov a tiež žiaci prejavili svoju fantáziu a ich kreatívne výtvory z ovocia a zeleniny všetkých zaujali.

            Tretí deň
            Vyhlásená denná téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek

            Tento deň sa boli pozrieť žiaci na farme v Poluvsí, kde sa oboznámili s chovom dobytka a dozvedeli sa o farmárskych produktoch. Zistili, že mliečne produkty vyrobené na farme sú kvalitné, je zdravé ich konzumovať a kúpou týchto produktov podporia miestnych hospodárov. Ďalší žiaci zisťovali, odkiaľ sa dovážajú mliečne výrobky do našich obchodov, ktorí výrobcovia patria medzi najobľúbenejších a ako sa šetrí životné prostredie, keď sa dá prednosť slovenským výrobkom. Prinesené obaly žiaci pretvorili na rôzne postavičky, svietniky, domy, podniky a použili ich na tvorbu projektov.

            Štvrtý deň
            Vyhlásená denná téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny

            Štvrtý deň sa boli žiaci pozrieť vo výrobni mäsa a mäsových výrobkov v Nedožeroch, kde zistili, ako sa spracováva mäso. Prečo je potrebné jesť aj mäso a mäsové výrobky. Žiaci si naštudovali, z ktorých častí zvieraťa pochádzajú tie najchutnejšie výrobky, čo vyznačili na svojom projekte.

            Piaty deň
            Vyhlásená denná téma: Jedz, hýb sa a dodržiavaj pitný režim

            Posledný deň sa žiaci dozvedeli o zdravom životnom štýle, ktoré potraviny sú zdravé a je potrebné ich konzumovať vo väčšom množstve a čomu by sa mali vyhýbať, lebo to nášmu zdraviu škodí. Naučili sa niečo o potravinovej pyramíde a rozhýbali sa rôznymi športovými aktivitami. Samozrejme dávali si pozor na pitný režim. Zistili, že najlepšia je čistá voda.

             

             

             

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Mesiac október je každoročne venovaný starším ľuďom. Žiaci v školskom klube a na výtvarnej výchove si to pripomenuli detskou tvorbou, ktorú pre potešenie seniorov vystavili pred bránou školy.

          • Projekt - Záložka do knihy spája školy

          • Naša škola sa zapojila do 12. ročníka projektu Záložka do knihy spája školy: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní, ktorý je určený slovenským a českým základným školám a osemročným gymnáziám. Prostredníctvom projektu spolupracujeme s partnerskou školou - Základná škola Gemerská Poloma. Do projektu sa zapojili vyučujúci slovenského jazyka a literatúry a výtvarnej výchovy a 154 detí. Žiaci budú počas hodín literatúry a výtvarnej výchovy vyrábať, kresliť a strihať záložky do knihy. Každá záložka bude jedinečná a originálna. Počas mesiaca október záložky vložíme do krabice a pošleme našej partnerskej škole, ktorá nám pošle záložky v rovnakom počte. Tešíme sa na spoluprácu a originalitu nápadov.

          • Brigáda v školskom sade

          • V sobotu 16. októbra zorganizovali členovia ZO SZZ - Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov v Nedožeroch-Brezanoch brigádu  v školskom sade. Za odvedenú prácu im patrí veľká vďaka.

          • Technická olympiáda

          • Ďakujeme všetkým žiakom na 2.stupni, ktorí sa zúčastnili online školského kola technickej olympiády. Výsledky zo dňa 9.10.2021: úspešní riešitelia, ktorí postupujú do okresného kola sú:

            kategória A - Adrián Kamenský z IX.B (26,4bodov) a Miroslav Uhrín z VIII.A (24,5bodov),

            kategória B - Tomáš Mokrý zo VII.A (24,2bodov).

            Gratulujeme a nech sa vám darí aj naďalej.

          • Deň bielej palice

          • 15.10. je Deň bielej palice. So žiakmi a žiačkami 6., 7. a 8. ročníka sme si tento deň pripomenuli prezentáciou o ľuďoch so zrakovým postihnutím. Žiaci robili aktivity zamerané na akceptáciu a empatiu. Deti písali Braillovým písmom, spoznávali hmatom predmety a prepisovali texty len z odposluchu. Vysvetlili sme si dôležitosť bielych palíc, vodiacich psov a osobných pomocníkov.

          • PRAKTICKÁ ANGLIČTINA V 9. ROČNÍKU

          • Zaujímavým spestrením hodiny anglického jazyka bola simulovaná situácia – reklamácia tovaru v obchode. Na dialógy vo dvojiciach sa naši deviataci dôsledne pripravili – rozdelili si úlohy, dohodli sa, čo bude predmetom reklamácie, priniesli si „rekvizity“, nachystali pult ako v obchode. V praktickej komunikácii používali vhodné frázy a aktuálnu slovnú zásobu. Vďaka takýmto aktivitám sa žiaci učia plynulejšie komunikovať v cudzom jazyku, viesť dialóg, aktívne počúvať a spolupracovať so spolužiakmi. Veríme, že takéto netradičné úlohy pomáhajú u žiakov budovať pozitívny postoj a motiváciu k efektívnejšiemu učeniu sa angličtiny.

          • Poštárik

          • 9. október je v kalendári zapísaný ako Svetový deň pošty. Deti zo školského klubu si sviatok všetkých poštárov pripomenuli písaním listov a pohľadníc svojim rovesníkom zo ZŠ v Lazanoch a v Nitre. Aj naše deti túžobne očakávali poštu, ktorá im príde od dopisovateľských kamarátov. Deti sa navzájom podelili o svoje zážitky, ktoré prežívajú doma ako aj v škole.

          • Pasovanie prvákov

          • Dňa 7. 10. sa uskutočnila slávnostná pasovačka žiakov z 1. A triedy, na ktorej boli žiaci oficiálne pasovaní za žiakov našej školy. Vyobliekaní prváčikovia plní radosti a očakávania predviedli, čo sa za krátky čas naučili a plnili zaujímavé kráľovské úlohy. V krajine Písmenkovo hľadali písmená a tvorili vety. Princovia pásli ovečky a ukázali odvahu pri oslobodení princeznej z dračej skaly. Nakupovali dobroty na kráľovský dvor, kde si overili svoje vedomosti z matematiky. Na záver boli kráľovským rytierom pasovaní za ozajstných prvákov. Slávnostným sľubom potvrdili, že sa budú učiť a správať sa tak, ako sa na ozajstného prváčika patrí. Z rúk kráľa si prevzali pamätný list a kráľovná ich odmenila sladkosťami.

            Našim prvákom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v kráľovstve vedomostí. 

             

          • Zdravo do školy

          • Aj naša škola sa zapojila do kampane zameranej na podporu zdravého, bezpečného a udržateľného dochádzania žiakov, študentov či pedagógov do škôl - Do školy na bicykli 2021. Už siedmy ročník kampane sa uskutočňuje v týchto dňoch.

            Hoci kampaň v názve hovorí o bicykloch, jej cieľom je podporiť akýkoľvek spôsob prirodzeného pohybu.

            Ďakujeme za podporu všetkým zúčastneným.

          • Zber papiera

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            oznamujeme Vám, že od 4.10.2021 prebieha na našej škole zber papiera. Papier môžete nosiť denne od 6:30 hod. do 14:30 hod.

            Za prinesený papier vopred ďakujeme a veríme, že sa zberu zúčastní čo najviac žiakov. Najlepší zberači budú odmenení.

             

          • Svetový deň zvierat

          • Dňa 4.10. si pripomíname Svetový deň zvierat. Naši žiaci sa zúčastnili prehliadky domácich zvierat v areáli Pod vŕbičkami, na prírodovede vyrobili úkryt pre ježka, na technike vyrobili sovu a ježkov a na chodbe si môžu prezrieť výstavu s témou zvierat spolu so svojimi výtvormi. Zvieratká má predsa každý rád, tak ich učme sa o nich dobre starať.

          • Šarkaniáda

          • Jeseň v našej škole je každoročne spätá s tradíciou púšťania šarkanov. Žiaci 1.A a 2.A triedy netrpezlivo čakali na „našu Šarkaniádiu“. Atmosféru spríjemnilo krásne jesenné počasie. Na oblohe sa usmievalo slniečko a pofukoval jemný vietor. Deti si na spoločnú akciu s pani učiteľkami vyrobili na hodine výtvarnej výchovy papierového šarkana. Nad našimi hlavami  sa vznášali šarkany rôznych farieb. Už teraz sa tešíme na budúcu Šarkaniádu.

          • Projekt - Noc výskumníkov

          • Piatok, 24. septembra bol pre žiakov deviateho ročníka o niečo zaujímavejši. Stali sa z nich na chvíľu mladí vyskumníci, vďaka projektu "Noc výskumníkov" do ktorého sme sa zapojili. Na školu "dorazil" VEDECKÝ KURIÉR a priniesol balíčky s pomôckami na realizáciu dvoch biologických experimentov. Každý zo žiakov IX.A aj IX.B si vyskúšal extrahovať svoju vlastnú genetickú informáciu - DNA. Žiaci IX.B sa navyše naučili, ako sa kultivujú baktérie. 

            Bol to skvelý "vedecký" záver týždňa. Želáme si, aby sa z našich žiakov stali jedného dňa prvotriedni vedci. Stači ich len správne motivovať. 

          • Európsky deň jazykov na našej škole

          • Jazykovú a kultúrnu rozmanitosť ako aj význam ovládania cudzích jazykov si 26.septembra, počas Európskeho dňa jazykov, pripomína celá Európa už 20 rokov. Pri tejto príležitosti sme zo žiackych prác, cudzojazyčných plagátov, máp, novín, časopisov, kníh, kalendárov a prázdninových suvenírov pripravili na našej škole tematickú výstavu. Hodiny cudzích jazykov si žiaci spestrili besedami o dôležitosti a potrebe dorozumenia sa v cudzích jazykoch, zaujímavosťami o európskych a svetových jazykoch či o niektorých krajinách Európy. Žiaci riešili rôzne kvízy s jazykovým zameraním, naučili sa zopár výrazov povedať v rôznych jazykoch, zoznámili sa s anglickými skratkami. Veríme, že sme našich žiakov podnietili k ďalšiemu jazykovému vzdelávaniu, veď nie nadarmo sa hovorí: „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom“.

          • OZNAM: Ag samotesty

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia žiakov.

            Od pondelka 13.9.2021 v čase od 7:00 do 15:00 prebieha výdaj Ag samodiagnostických testov pre všetkých, ktorí si tieto testy aj objednali. Je potrebné prísť osobne. Samotesty budú odovzdávané na základe podpisu objednávateľa/zákonného zástupcu.

            Ďakujeme za porozumenie.

          • Plavecký výcvik

          • Mesiac september je pre našich tretiakov a štvrtákov výnimočný. Pýtate sa prečo? Žiaci vedia, že školské lavice a učebnice vystrieda voda v bazéne, plávacie dosky a kopec nových zážitkov.

            Prvý kontakt s vodou bol u niektorých žiakov nesmelý. Postupne sa strach z vody strácal, menili sa ich pocity a žiaci zistili, že voda je fajn a plavecký výcvik absolvujú s nadšením a s radosťou. Žiaci svedomite plnia všetky úlohy pod vedením skúsených inštruktorov.

            Týždeň prešiel ako voda a všetci žiaci úspešne ukončili plavecký výcvik. Veľké poďakovanie patrí všetkým inštruktorom a aj našim pani učiteľkám.

          • Školský psychológ

          • Škola by mala byť pre žiakov a učiteľov priateľským prostredím, v ktorom trávime veľkú časť dňa. 

            Je dôležité, aby sme ho trávili s plným využitím svojich schopností, vyrovnávali sa so záťažou, ktorú školské  povinnosti prinášajú, ale aj konštruktívne a efektívne vychádzali so svojimi spolužiakmi, pedagógmi, či kolegami.

            Školský psychológ poskytuje poradenstvo žiakom, učiteľom a zákonným zástupcom, pomáha s prekonávaním  ťažkostí v učení i správaní, ale môže pomôcť aj pri prekonávaní osobných ťažkostí vo vzťahoch priamo nesúvisiacich so školou.

            Na našej škole pôsobí  školská psychologička

            Mgr. Kamila Bičanová

            Vypočuje, poradí, naviguje, pracuje diskrétne...

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Vavrinca Benedikta Nedožery - Brezany
      • riaditeľ školy: 0910 368 978 zást. r. š.: 0904 163 381 šk. psychológ, výchovný poradca: 0904 163 381 ekonómka školy: 0911 381 999 ŠKD I. oddelenie: 0902 623 408 ŠKD II. oddelenie: 0911 382 020 ŠKD III. oddelenie: 0903 548 824 ZŠ 046/5485130 MŠ 0465485159 ŠJ 0911 382 023
      • Ul. družby 339/2 Nedožery - Brezany 972 12 Nedožery-Brezany Slovakia
      • 036126764